lauantai 14. maaliskuuta 2015

PIMP MY HUMMUS



Omaan suosikkiinsakin kaipaa välillä uusia sävyjä, jotain vaihtelua, jonkinlaista erikoistehostetta. Erilaisia hummus-toppingeja on maailma pullollaan, tyyppillisimmät lienevät kuumennetut ja maustetut kikherneet tai lammas. Hummusta voi tuunata simppelisti tai monimutkaisemmin tai syödä ihan sellaisenaan. Mä pimppasin mun hummukset tällä kertaa näin.




Hummus on niitä juttuja, joihin minulla iskee himo. Nykyään yhä useammin ja yhä ylitsepääsemättömämmin. Vaikka parhaan hummuksen saakin aikaiseksi liottamalla 12 tuntia kuivattuja kikherneitä saa pahimman himon tyydytettyä myös aivan loistavasti säilötyistä kikherneistä valmistetulla hummuksella, jos aikaa ei riitä liottamiseen. Pitää vaan olla tarkkana ja kuoria niistä ihan jokainen saadakseen oikein smuutin lopputuloksen. Oman luottoohjeeni löydät täältä.

Yksinkertaisempi topping sai testimaistajikseen erään nuoren naisen brunssiseurueen ja kehuja sateli sen verran, että uskallan jakaa teille täällä ohjeen, vaikka onkin aika vaatimaton.
Toinenkaan topping ei vaadi mitään fysiikan neroa, mutta hieman enemmän aikaa. Mustapavuilla pimpattu hummus toimii varsin hyvin lisukkeena illallispöytään. Ottolenghin ja Tamimin Jerusalem-kirjasta löytynyt ohje sitruunakastikkeelle piristää mukavasati kuminalla ja savupaprikalla maustettujen mustapapujen juurevaa makua. Jos haluaa varata loppuillaksi pusutteluchäänssit oman kullan kanssa voi hyvin vähentää sitruunakastikkeen valkosipulin määrää.
Miten sä pimppaat hummukses' ?



Om det är nå'nting jag får enorma cravings för, så är det hummus. Och nuförtiden allt oftare så obehärdigt att jag inte har tid att blöta torkade kikärter, utan måste laga hummusen av konserverade såna. Det e helt okej, ifall du har tålamod att skala varendaste en av dem, för att få en riktigt smooth konsistens på din hummus. Recept på en toppen hummus hittar du här.

Men till och med favoriter kan behöva lite ansiktslyft då och då. Här är mina nya favoriter för hummus toppings. Den första testades av ett gäng unga kvinnor på brunch och fick väldigt många tack, vilket lädde till att jag vågar dela med receptet även här, fastän det är rätt så enkelt. Den andra har fått lite smak från Ottolenghis och Tamimis bok, Jerusalem, därifrån jag plockat receptet för citrondressingen. 
Hur pimpar du din hummus?

Psst, ifall du vill bevara dina chanser för lite lips-on-lips-time med din älskling, kan du väl minska på vitlökens mängd i dressingen.



TOPPING 1
Erityisen hyvää leivän päälle parin kirsikkatomaatin kera

• oliiviöljyä
• savupaprika jauhetta
• fetajuustoa
• persiljaa

Roiskauta snadisti oliiviöljyä hummuksen päälle ja sirottele savupaprikaa.
Murusta päälle fetaa ja silppua persiljaa.


TOPPING 2
Toimii hyvin lämpimien ruokien lisukkeena

• mustapapuja säilöttynä
• öljyä
• jeeraa
• savupaprika jauhetta
• suola
• mustapippuri

•4 rkl sirtuunan mehua
• 2 rkl valkoviinietikkaa
• 2 valkosipulin kynttä murskattuna
• 1 vihreä chili hienonnettuna
•  n. 2 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
• ripaus suolaa 

Sekoita sitruunan mehu, etikka, mursakuttu valkosipuli, hienonnetu chili ja lehtipersilja morttelissa. Mausta suolalla.
Valuuta ja huuhtele mustapavut.
Kuumenna öljy pannulla. Kuullosta jeera ja savupaprika öljyssä, kunnes tuoksut nousevat.
Lisää mustapavut, sekoita ja anna lämmetä.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Kaada pavut hummuksen päälle keoksi. Lorauta sitruunakastikella pavuille ja hummukselle oman maun mukaan. Ihan kaikkea kastiketta ei tarvitse yhteen hummukseen käyttää. Kastike toimii myös seuravaana päivänä vaikkapa salaatin seassa.


_______________________



TOPPING 1
Speciellt gått på smörgås med några körsbärstomater

• olivolja
• rökt paprikapulver
• fetaost
• persilja

Sprätta lite olivolja här och där över din hummus och strö smått rökt paprika pulver.
Krossa fetaosten över och garnera med den finhackade dillen.  


TOPPING 2
Passar bra som tilläg till varma rätter

• svarta bönor i konserv 
• olja
• jeera
• rökt paprikapulver
• salt och peppar

• 4 msk pressad citronsaft
• 2 msk vitvinsvinäger
• 2 krossade vitlöksklyftor
• 1 finhackad grön chili
• ca. 2 msk finhackad persilja
• en nypa salt

Blanda citronsaften, vinägern, den krossade vitlöken, den finhackade chilin och persiljan i en mortel och smaksätt med salt.
Värm upp oljan på en stekpanna och bryn jeeran och paprikan på pannan tills dofterna stiger.
Rinn av bönorna, skölj dem och häll på pannan och blanda väl. Värm upp.
Smaksätt med salt och peppar.
Häll de varma bönorna på hummusen och tilägg såsen i mängd som passar din smak. Du behöver inte använda all sås på en hummus. Resten funkar bra som dressing till nästa dags sallad.







 

6 kommenttia:

  1. Hummus är nog så¨gott med allt möjligt.Täällähän saa eri paikoissa hummuksen päälle vaikka mitä,kuten jauhelihaa,tai paistettuja sieniä ym ym ym.

    VastaaPoista
  2. Täällä vaivaa myös usein hummushimo! :) Kaikki erilaiset ideat miten hummusta voi muunnella on tervetulleita. Tosi kivat makuyhdistelmät näissä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minäkin otan mielelläni teidän lukijoiden hummus tuunaus ideoita vastaan :)

      Poista
  3. Finns det något godare än hummus & en bit härlig surdegsbröd? Nej. ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Där har du alldeles rätt, Riitta! Vad gör det ännu lite bättre, är om du avnjuter din hummusmacka under en långsam och lugn söndagmorgon :)

      Poista