tiistai 8. heinäkuuta 2014

PAPUPATA



Jostain selittämättömästä syystä olen jo viikkotolkulla himoinnut tölkkiin säilöttyjä kidneypapuja chilikastikkeessa. Lisäksi olen vasta oppinut julkisesti myöntämään omaavani eräänlaisen purkkiruokafetissin. Ai mikäkö se sellainen on? No, minäpä kerron.




Monelle tilliliha on kouluruokainhokki. Minulle se oli pienenä purkkiruokaherkku, jota mamma valmisti veneen etukajuutan keittiössä kesäisillä veneretkillä kultaisella 80-luvulla. Rakastin niitä veneretkiä, kun tarjolla oli tölkissä ostettua tillilihaa ja keitettyjä uusia perunoita. Se oli myös aina ruokailutoiveeni, kun mamma ennen merelle lähtemistä kysyi mitä haluaisimme reissulla syödä.

Intohimo tölkissä erinäisiin kastikkeisiin säilöttyihin papuihin taas syntyi nuoruusvuosinani, tuossa noin 8-9 vuotta sitten, kun reissasimme kaveriporukalla Costa Ricassa täydellistä aaltoa etsimässä. Ensimmäistä kertaa surffilautaa nähneenä täydellinen aalto merkitsi minulle sellaista kevyen tuulahduksen värähtelyä meren pinnassa. Kolikkokukkaro matkabudjettina määritteli jokseenkin matkamme ravintolavalintoja. Useimmiten päädyimme jonkin mukavan oloisen keittiön pihalle tilaamaan 3:n euron Tipical Foodit. Tipical Food oli annos, jossa lautasella oli yksi paistettu kananmuna, kaksi viipaletta juustoa ja keko kidneypapuja chilimaustetussa kastikkeessa. Sopivasti proteiineja, sanoisin.
Surffireissulta jääneen himon kidenypapuihin chilikastikkeessa taltutin reissun jälkeen ja taltutan edelleen täällä kotosuomessa tölkissä myytävällä valmisvaihtoehdolla. Se on kelvannut minulle vallan mainiosti.

Juhannuksena koin eräänlaisen valaistuksen, kun tutustuin viehättävään nuoreen näyttelijättäreen, joka avoimesti kertoi omasta kiintymyksestään tölkkiruokiin, eritoten tomaattikastikkeeseen säilöttyihin valkopapuihin. Koin kannustuksen tunnetta ja helpotusta. En olekaan yksin tämän fetissini kanssa.

Bionan punaiset kidneypavut chilikastikkeessa maistuvat ihan sellaiseenan ja kylmiltään. Toisinaan ne kulkevat vatsaan paistinpannun kautta ja tuolloin kylkeen tulee paistettua myös kananmuna. Sunny side up. Nämä herkkupavut sopivat kuitenkin myös vallan mainiosti tuunattavaksi erinäisiin patoihin tai keittoihin.

Alla oleva ohje papupataan pohjaa tölkissä valmiissa chilikastikkeessa lilluviin punaisiin kidneypapuihin. Eikä sitä ainesosaa voi korvata millään, niin se vaan on.



RIISI-PAPUPATA


Näitä tarvitset:

• 2-3 rkl voita
• 2 sipulia
• 3 valkosipulin kynttä
• pieni pala inkivääriä
• 1 mieto punainen chili
 • 6 suurta kirsikkatomaattia
 • tölkki kidneypapuja chilikastikkeessa
• 1 dl paseerattua tomaattia
• suolaa ja mustapippuria
• 1/2 tl savupaprika jauhetta
• 1 /2 tl chilijauhetta

• 1,5 dl jasminriisiä
• 4 dl kuumaa vettä

• kourallinen varrellisia kapriksia
 • ruukullinen tuoretta korianteria
• 1 lime


Sulata voi pannulla.
Silppua sipuli ja kuullota keskilämmöllä.
Murskaa valkosipuli, kuori ja raasta inkivääri. Poista chilistä siemenet ja viipaloi. Siirrä nämä pannulle ja kuullota hetki. (Säästä sivuun 1/3 viipaloidusta chilistä koristelua varten).
Kaada tölkistä pavut ja chilikastike pannulle. Lisää paseerattu tomaatti ja mausta savupaprikalla, chilijauheella, suolalla ja pippurilla. Sekoita.
Lisää riisi ja 1 dl vettä. Anna putruta keskilämmöllä. Kun vesi on imeytynyt riisiin lisää 1 dl kuumaa vettä, hämmennä kevyesti pannun pohjaa myöten ja anna putruta. Kun taas vesi on imeytynyt, toista. Ja lopuksi, kun vesi on taas imeytynyt lisää viimeinen desilitra kuumaa vettä ja anna putruta. Tarkista lopuksi riisin kypsyys = kypsää, mutta edelleen hampaissa tuntuvaa. Yleensä riisin kypsymisessä menee kokonaisuudessaan alusta loppuun noin 20-30 minuuttia.
Viimeisen veden lisäyksen yhteydessä lisää pataan myös pilkotut kirsikkatomaatit.
Poista pannu levyltä. Sirottele päälle varrelliset kaprikset ja loput viipaloidusta chilistä. Silppua korianteri ja koristele.
Annostele kulhoihin ja purista lopuksi jokaisen annoksen päälle hieman limeä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti