perjantai 11. lokakuuta 2013

VIELÄ KERKEÄÄ - HJÖRDIKSEN KURKUT


Valehtelisin, jos väittäisin, että olisin joskus syönyt parempaa maustekurkkua, kuin Hjördiksen.
 



Hjördis oli äitini ystävä, ahvenanmaalainen nainen, joka teki maailman parhaita maustekurkkuja. Aiemmin mamma sai joka syksy satsin maustekurkkuja ystävättäreltään. Hjördiksen menehdyttyä hänen tyttärensä etsi käsiinsä kurkkujen ohjeen piirongin laatikosta ja antoi sen myös mammalleni. Nykyään mamma valmistaa kurkut itse Hjördiksen ohjeen mukaan ja antaa minulle joka syksyisen satsini.

Ohjeen suurin ero tyyppillisimpiin maustekurkkuihin lienee, että tässä ei käytetä mustaherukanlehtiä. Jotain siitä kuinka hyviä nämä kurkut ovat kertoo se, että söimme avopuolison kanssa kahden kesken ensimmäisen purkin loppuun alle viikossa.

Jos ei kuulu meikäläisen lailla mattimyöhäisiin ja kurkut on tullut jo tältä vuodelta säilöttyä, suosittelen pistämään ohjeen talteen ja kokeilemaan sitä ensi vuonna.


HJÖRDIS GURKA (tuttavallisemmin Hjördarit)

Näitä tarvitset:

• 3 litraa viipaloitua kurkkua (avomaan)
• 2 litraa vettä
• 2 dl suolaa (karheaa merisuola)

Laita viipaloidut kurkut suolaveteen yön yli.
Nosta aamulla kurkut vedestä ja aseta talouspaperille valumaan.


Liemeen:

• 8 dl säilöntäetikkaa (sellainen Pirkan 2 osaa etikkaa 3 osaa vettä käy oikein hyvin)
• 11 dl sokeria
• 2 tl kokonaisia valkopippureita
• 4 rkl sinapinsiemeniä

Sekoita ainekset kattilaan ja kiehauta.


Lisäksi:

• tilliä ja tillikruunuja

Aseta kurkut, tilli ja tillikruunut kerroksittain puhtaisiin lasipurkkeihin ja kaada päälle kuuma säilöntäliemi.
Sulje purkit, anna viiletä huoneenlämmössä, siirää kylmään ja anna olla  suljettuna ainakin viikko tai kaksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti