keskiviikko 7. elokuuta 2013

PARI SANAA PIZZASTA






Avopuolison käsissä syntyy postauksen arvoista pizzaa.

Hyvän pizzanhan perinteisesti määrittelee pohja ja tomaattikastike. Joten, jos haluaa testata mistä löytyy kaupungin parasta pizzaa kannattaa ottaa tehtäväkseen tilata vuoden ajan joka paikassa vain ja ainoastaan Margheritan.

Itse kuuluun niihin pizzoilijoihin, joiden mielestä pizzan päällä ei pidä olla liian montaa täytettä (nyrkkisääntönä: ei enempää kuin kolmea). Ja täytteiden on hyvä olla niitä ihan perinteisiä. Tästä syystä olen ennakkoluuloisesti onnistunut välttämään Helsingin Skifferiä koko sen olemassa olon ajan ja pysyttelemään visusti omassa suosikkipaikassani, Kalevankadun Putte'sissa. Putte'sin askeettisen autenttinen meininki kun nyt vaan sattuu olemaan tämän flikan mieleen.

Pohjan ja tomaattikastikkeen lisäksi hyvän pizzan mittarina toimii mielestäni myös mozzarella. Ja kotona syntyykin usein oma suosikki hyvin yksinkertaisista täytteistä - avopuolison vallan mainiosta tomaattikastikkeesta, buffala mozzarellasta ja tuoreesta basilikasta. That's it! Ja sitä buffalaa ei muuten kannata yrittää korvata millään hölöpölön mozzarellalla (nimim. kokeiltu on ja makuero on valtava!).


PIZZATAIKINA
Taikinan ohjeen huushollimme komeampi osapuoli on aikoinaan poiminut Jamie Oliverin Jamie's Italy - kirjasta. Näillä määrillä taikinasta saa 3 pizzaa.

Näitä tarvitset:

• 500 g durumjauhoja
• 1/2 rkl merisuolaa
• 7 g kuivahiivaa
• 1/2 rkl sokeria
• 2,5 dl kädenlämpöistä vettä

Kasaa jauhot ja suolaa puhtaalle tasolle ja tee kasan keskelle kuoppa.
Lisää hiiva ja sokeri veteen, sekoita haarukalla ja anna levätä hetken.
Parin minuutin päästä kaada vesi jauhokasan keskellä olevaan kuoppaan.
Pyörittele jauhot hitaasti, pikkuhiljaa haarukkaa käyttäen veden sekaan. Seos näyttää keskivaiheessa puurolta. Jatka pyörittelemistä kunnes kaikki jauhot ovat sekoittuneet veteen.
Taikinan kiintyessä niin, että haarukalla sekoittaminen ei enää onnistu, jauhota kätesi ja ala vaivaaman taikinaa käsin. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia kunnes se on sileä, joustava ja pehmeä.
Pyöräytä tämän jälkeen palloksi.
Levitä taikinapallosi päälle jauhoa ja peitä se kevyellä hengittävällä liinalla.
Anna levätä vähintään 15 minuuttia huoneenlämmössä. Taikina paisuu noin kaksinkertaiseksi (tässä välissä on hyvä valmistaa erinäisiä täytteitä, kuten tomaattikastike).
Taikinan levättyä leikkaa se kolmeen osaan ja kauli oikein ohkaisiksi pyöreiksi pizzapohjiksi. Kauliminen on hyvä tehdä noin 15 minuuttia ennen pizzojen paistamista, sillä pohjien ei ole hyvä levätä kaulittuina liian pitkään.

Levitä pizzapohjan päälle tomaattikastike ja revi buffala mozzarella käsin sopiviksi paloiksi pizzan päälle. Paista 300 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja reunat ovat saaneet kauniin kullanruskean sävyn. Pizzan reunojen osittainen kärtsähtäminen ei sitten todellakaan ole mikään katastrofi - niin ne tekee Italiassakin.

Ripottele lopuksi vielä basilikan lehtiä pizzan päälle.



Tomaattikastike pizzalle
Kastikkeesta riittää kolmeen pizzaan 

Näitä tarvitset:
 
oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
• iso kourallinen basilikan lehtiä
• 1 tölkki (400 g) Muttin tomaattimurskaa (tai Muttin kokonaisia säilöttyjä tomaatteja)
• suolaa ja pippuria

Viipaloi valkosipulin kynnet ohuiksi siivuiksi.
Kuumenna öljy pannulla, vähennä lämpöä ja lisää valkosipulin kynnet. Kuullota kynsiä varovasti miedolla lämmöllä. Varo, että eivät ruskistu.
Lisää basilikan lehdet, Muttin tomaatit, hyppysellinen suolaa ja kevyesti mustapippuria.
Sekoita ja anna hautua noin puoli tuntia miedolla lämmöllä hellalla. Jos käytät Muttin kokonaisia tomaatteja muista välillä murskata niidä kauhalla.
Maista ja mausta tarvittaessa.

7 kommenttia:

  1. Putte's on minunkin ehdoton suosikkini Helsingin pizzapaikoista. Samaan ei kotona pysty, mutta onneksi ihan kelpo pizzaa saa nykyään jo kotiuunissakin syntymään. Samalla periaatteella täälläkin eli vähemmän on enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ihan samaan ei kyllä meilläkään pystytä. Mutta on lohduttavaa, että kotonakin syntyy hyvää pizzaa hyvällä pohjalla...vaikka ei sitten ihan Puttesin veroista :)

      Poista
  2. Ah mä olen niin samaa mieltä tuosta yksinkertaisuudesta. Pizzani päälle (silloin, kun sitä syön) päätyy harvoin mitään muuta kuin basilikaa, tomaattikastiketta ja mozzarellaa. Vielä kun keksisi todella maistuvan gluteenittoman tai jopa viljattoman pohjan. Olenhan tehnyt kerran sitä oikein hyvää korviketta, mutta ei se ihan sama silti ole :) Pirkalla (!) on muuten todella hyvä ja suht edullinen buffala mozzarella Parhaat-valikoimassa. Sisältä kermainen, päältä napakka. Koostumus on siis täydellinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, sitä Pirkan Buffalaa tullut meilläkin paljon käytettyä. Oikein hyvää on!

      Mä vedin muuten viime viikolla Puttesissa sen Puttanescan. Maistoin sitä siis nyt ekaa kertaa. Kelasin, että kun pastana se on kuitenkin super perinteinen, niin maistuis varmaan pizzanakin. Muuten oikein toimiva, mutta snadisti liian suolaset anjovikset. Se on pizzassa hämmentävän tarkkaa noi jutut, että mitä siinä päällä on ja kuinka paljon - ei saa missään nimessä olla liikaa.

      Mä vinkkaan sulle, Emmi, jos törmään johonkin hyvältä vaikuttavaan gluteenittomaan pohjaan. Tsemppiä etsintöihin :)

      Poista
    2. Mä rakastan anjovista pizzassa!

      Poista
    3. Suntaa siis Putte'siin Puttanescalle :)

      Poista
    4. Hei Emmi, Keittiökameleontti-blogissa olis nyt hyvän kuuloinen gluteeniton pizzapohja ohje. Tässä linkki: http://www.kitchenchameleon.com/2013/08/paaryna-rosmariini-white-pizza.html

      Poista