lauantai 29. joulukuuta 2012

ITALIANSALAATTI





Tämä postaus olisi hyvin voitu tehdä joulua edeltävinä päivinä, sillä italiansalaatti kuuluu mamman joulupöydän perinteisiin. Yhtä hyvin tämän reseptin voi jakaa näin välipäivinäkin, sillä kyseinen herkku soveltuu mainiosti myös joulun jälkeen kinkun jämistä valmistettavaksi. Yllä oleva kuva on doggiebagissä kotiin kuljetettua Tapaninpäivän joulupöytään tehtyä italiansalaattia.

Meillä tämä herkku on niin rakas, että se kulkee monella nimellä. Vakiintunein nimi salaatille taitaa olla Italiano. Mutta yhtä hyvin sitä voi kutsua vaikkapa Italian Salandreroksi. Jouluna tätä nautitaan alkupalojen kanssa ja italiano onkin mamman pöydässä täysin tasavertainen sillisalaatin kanssa, ellei jopa arvokkaampi. Harvoin sitä jää yli, mutta tänä vuonna sain tosiaan mukaani pienen annoksen seuraavalle päivälle, jolloin salandrero maistuu ihan sellaisenaan tai vaikkapa leivän päällä.

Olennaista ohjeessa on tehdä majoneesi itse. Ja mamma kertoikin, kuinka sen valmistaminen sujuu nykyään kätevästi hänen kuultuaan eräältä tv-kokilta, että majoneesin vatkaamiseen voi hyvinkin käyttää sauvasekoitinta. Kukapa olisi uskonut!

Ja tosiaan jaan tämän nyt sillä uskon, että jollain teistä on vielä hieman kinkkua kaapissa ja mietitte kipeästi mitä siitä valmistaa. Ohjeen mamma on löytänyt aikoinaan vuonna 1975 äidiltään saadusta Kotiruokaa-keittokirjasta.
Näin, olkaapa hyvä!



ITALIANO

Näitä tarvitset:

200 gr joulukinkkua tai kieltä
• 2 pientä etikkakurkkua
• 2 omenaa
• 2 keitettyä perunaa
• 2 keitettyä porkkanaa
• 2 dl säilykeherneitä
• majoneesikastiketta

Juurekset keitetään, kuoritaan ja annetaan jäähtyä.
Omenat kuoritaan.
Kaikki ainekset leikataan hyvin pieniksi kuutioiksi (muistakaa taas mamman sanat "vain laiskat pilkkovat liian suuria paloja").
Herneet siivilöidään ja jätetään kokonaisiksi.
Ainekset sekoitetaan ja majoneesi kaadetaan päälle ja sekoitetaan joukkoon.


Majoneesikastike italianoon

Näitä tarvitset
• 2 munankeltuaista
• 1 tl sinappia
• 1tl suolaa
• 1/4 tl valkopippuria
• 3-4 dl ruokaöljyä
• 1-2 rkl etikkaa
• n. 3 rkl kermavaahtoa

Ruokaöljyn on oltava huoneenlämpöistä tai vähän lämpimämpää.
Munankeltuaiset, suola, valkopippuri ja sinappi vatkataan huolellisesti sekaisin ja ruokaöljy lisätään pisaroittain munankeltuaisten joukkoon voimakkaasti sekoittaen. Saonneeseen kastikkeeseen sekoitetaan vuoroin etikkaa ja loput ruokaöljystä pienin erin yhtenäisenä juovana. Kastikkeen pitää olla kiiltävää ja sakeaa, kuin vaahdoksi hierottu voi.
(Mikäli käytät sauvasekoitinta voit kaataa kaikki ainekset kulhoon ja sekoittaa ne kerralla sauvalla. Muista, että kulhon tulee olla se kapea ja korkea sauvasekoittimien mukana tuleva sekoitinastia, sillä liian leveässä astiassa kastike ei saostu sauvasekoitinta käytettäessä).
Vaahdota kerma erillisessä astiassa. Valmiiseen majoneesikastikkeeseen sekoitetaan kermavaahtoa lusikalla kevyesti sekoittaen.


2 kommenttia:

  1. Ihanaa nostalgiaruokaa ja vielä itse tehtynä. Tätä teen ihan varmasti, kiitos mamman reseptin jakamisesta.

    VastaaPoista