sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

KESÄMÖKILLÄ SYÖDÄÄN KALAA


Vietimme avopuolison kanssa viikon lomaa kesämökillä Ahvenanmaalla ja saimme nauttia useita ihania kesäaterioita, joita vanhempani valmistivat uuden kasvihuoneen sadosta ja meren antimista.

Taisi olla perjantai, kun pappan kalareissulta merestä tuotiin pöytään siikaa.
Isäni on järkyttävän hyvä kalakokki, joka saa "jopa" hauen maistumaan päräyttävän hyvältä. Hänen kokkausfilosofiaansa kuuluu, että kalan pitää aina olla itse pyydystämä, jos suinkin mahdollista. Tässä hänen reseptinsä uunissa valmistetulle ja limellä maustetulle siialle.





LIMESIIKA UUNISSA
4lle hengelle

Näitä tarvitset:
2 siikaa (4 filettä), mielellään itsesi pyydystämää
• 1 limen kuoret
• n. 1 dl kermaa
• hieman korppujauhoja
• suolaa ja pippuria
• voita uunivuoan voiteluun

Perkaa, suomusta ja fileroi kalat.
Kuumenna uuni 200-220 asteeseen. Suolaa filét ja mausta hieman pippurilla. Raasta limen kuori ja ripottele ne kalan päälle. Aseta kalafilét voideltuun uunivuokaan. Sirottele hyppysellinen korppujauhoja kalalle ja aseta vuoka uuniin toiseksi alimmalle tasolle 20 minuutiksi. Noin viisi minuuttia ennen kalan valmistumista lisää kerma ja anna paistua uunissa valmiiksi. Smaklig måltid!




Kylkeen paistettiin edellispäivänä lounaspöytään keitetyt perunat. Paistettujen perunoiden ja siian seuraksi maistui hyvin mamman valmistama ikisuosikki-kastike, jota perinteisesti nautitaan keitetyn hauen kanssa. Ja vaikka maistui hyvältä näinkin, niin suosittelen lämpimästi kastiketta keitetyn kalan ja uusien perunoiden kaveriksi, sillä siinä yhteydessä se pääsee parhaiten edukseen.
Meillä kastike kulkee nimellä "Såsen till Momis kokta gädda" ja sitä on tehty jo parin sukupolven ajan.


SÅSEN TILL MOMIS KOKTA GÄDDA

Näitä tarvitset:

• 2 rkl voita
• 2 rkl vehnäjauhoja
• kalan keitinvettä
• 1/2 - 1 tl sokeria
• 1/2 - 1 korkillinen etikkaa
• tilliä (omasta maasta, jos mahdollista)
• ruohosilpulia

Sulata voi kattilassa (älä anna voin ruskistua). Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Kaada sekaan kalavesi, vähän  kerrallaan ja koko ajan voimakkaasti vispaten niin, että kastike saa hyvän koostumuksen. Lisää sokeri, etikka, silputtu tilli ja pilkottu ruohosipuli. Sekoita ja "så där ja", NAM!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti